Smak podróży. Jedzenie, turystyka i kreowanie produktu to temat jednego z paneli, który odbędzie się w ramach Welconomy 2020
Smak podróży. Jedzenie, turystyka i kreowanie produktu to temat jednego z paneli, który odbędzie się w ramach Welconomy 2020 ❗️
Moderacja:
- Jarosław Dumanowski - Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Wydział Nauk Historycznych UMK w Toruniu.
- Łukasz Modelski - pisarz, publicysta kulinarny
Prelegenci:
- Paweł Jaskanis - dyrektor Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
- Karol Okrasa - restauracja Platter by Karol Okrasa w Warszawie
- Andrzej Szumowski - wiceprezes zarządu WYBOROWA S.A., prezes Stowarzyszenia Polska Wódka
- Paweł Tatara - restaurator, restauracja Monka w Toruniu
Jedzenie to część kultury, sposób na jej poznawanie. Często jest celem podróży i sposobem odkrywania inności. Poprzez smak, produkty, zwyczaje żywieniowe poznajemy nowe miejsca i zapamiętujemy je. Zdążyliśmy już posmakować prawie całego świata: kuchnia, produkty i potrawy z najodleglejszych zakątków naszego globu są już dostępne w knajpce za rogiem, lokalnym sklepiku czy po prostu na naszym talerzu. Egzotyka chyba zaczyna się nam przejadać, a egzotyczne staje się powoli nasze własne jedzenie.
Czy polska kuchnia, polskie produkty i zwyczaje żywieniowe mogą być ważnym i rozpoznawalnym produktem turystycznym ? Co możemy zaproponować naszym gościom ? Jak w tej dziedzinie możemy wykreować nowy, wyrazisty i atrakcyjny produkt ? Na te pytania spróbujemy odpowiedzieć w Toruniu !
Zapraszamy !